Potrawka winno-śliwkowa z boczniakami
Uwielbiamy boczniaki. Zawsze szukamy przepisów na nie. W tej wersji też polecamy.
Składniki
-
700 g
boczniaków
-
garść
suszonych śliwek
-
dwie
średnie cebule
-
szklanka
czerwonego wytrawnego wina
-
szczypta
tymianku
-
szczypta
rozmarynu
-
1 łyżka mąki
-
1 łyżka
oleju
-
4 łyżki
masła
-
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie
Śliwki zalałem winem i odstawiłem. Boczniaki przepłukałem,
wysuszyłem, pokroiłem w dość szerokie podłużne paski. Cebulę obrałem,
pokroiłem w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzałem olej i masło, wrzuciłem pokrojona cebulę,
smażyłem na średnim ogniu ok. 3-4 minuty, cały czas ją mieszałem.
Dodałem pokrojone boczniaki, smażyłem do czasu, aż wyparował powstały
płyn. Dodałem śliwki razem z winem, tymianek, rozmaryn. Dusiłem na małym
ogniu około 20 minut. Kiedy wyparowała połowa wina, doprawiłem solą i
pieprzem, dodałem mąkę. Mieszając bardzo dokładnie, dusiłem potrawkę
jeszcze 3-4 minuty.
Podałem gorącą z bagietką.
O też dobre.
OdpowiedzUsuń