niedziela, 5 listopada 2017

Potrawka winno-śliwkowa z boczniakami

Uwielbiamy boczniaki. Zawsze szukamy przepisów na nie. W tej wersji też polecamy. 







Składniki

  • 700 g boczniaków
  • garść suszonych śliwek
  • dwie średnie cebule
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • szczypta tymianku
  • szczypta rozmarynu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki masła
  • posiekana natka pietruszki

     

     

    Przygotowanie

    Śliwki zalałem winem i odstawiłem. Boczniaki przepłukałem, wysuszyłem, pokroiłem w dość szerokie podłużne paski. Cebulę obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki.
    Na patelni rozgrzałem olej i masło, wrzuciłem pokrojona cebulę, smażyłem na średnim ogniu ok. 3-4 minuty, cały czas ją mieszałem. Dodałem pokrojone boczniaki, smażyłem do czasu, aż wyparował powstały płyn. Dodałem śliwki razem z winem, tymianek, rozmaryn. Dusiłem na małym ogniu około 20 minut. Kiedy wyparowała połowa wina, doprawiłem solą i pieprzem, dodałem mąkę. Mieszając bardzo dokładnie, dusiłem potrawkę jeszcze 3-4 minuty.
    Podałem gorącą z bagietką.



1 komentarz: