środa, 29 listopada 2017

Zupa fasolowa z zasmażką



No, tutaj problem jest taki, że gęściochy jeden lubi, drugi zaś nie za bardzo…jednak w tym wykonie jest sto na sto <3 I super ;)









Składniki



200 g surowego boczku wędzonego
2 pętka wędzonej kiełbasy ( około 300-350 g )
1 duża marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
4-5 ziemniaków średniej wielkości
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 łodygi natki pietruszki
1 duża puszka białej fasoli
1 łyżka masła
1 pełna łyżka mąki
majeranek
mielony kminek
sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie

 
Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w pół talarki, również  marchew oraz pietruszkę. Seler w kostkę, podobnie ziemniaki (dużo większą).
Ząbek czosnku „rozplaszczamy” dodajemy do całości razem z liściem laurowym, związaną natką pietruszki, i ziarnami ziela.
Wszystko przez kilka smażymy przez kilka minut, następnie pod przykryciem chwilę dusimy i zalewamy wrzątkiem ( około 2 litrów ).
Gotujemy pod przykryciem 10 min, dodajemy fasolę wraz z zalewą, ponownie gotujemy 10 min.
Na rozgrzanym maśle, podsmażamy mąkę, dodajemy 100-150 ml wrzątku z zupy, rozprowadzamy na gładko.
Całość dodajemy do zupy, dokładnie łączymy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.




4 komentarze:

  1. uwielbiam fasolową :) chociaż zazwyczaj robię bez zasmażki. ale aż smaka nabrałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie tylko przepisy dobre ale i muzyka w sam raz do gotowania :)

    OdpowiedzUsuń