niedziela, 26 listopada 2017

Karp z szafranem

Jesteśmy na etapie testowania nowych przepisów wigilijnych. Karp pierwszy. Powinny być dzwonki, ale my użyliśmy płaty. Test zdany ;) 










Składniki

  • 1 kg karpia
  • pół litra bulionu warzywnego
  • pół cytryny
  • 1 listek laurowy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 cebule
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka drobno pokrojonej natki
  • 1 kromka białego chleba
  • szafran
  • sól
  • pieprz

     

     

     

    Przygotowanie


    Płaty karpia pokroiłem na kawałki. Lekko posoliłem, ułożyłem w żaroodpornym naczyniu.
    Wlałem bulion warzywny, wokół ułożyłem obrane i pokrojone w ósemki cebule, posypałem rozkruszonym liściem laurowym, natką i pieprzem, polałem oliwą. Wstawiłem do rozgrzanego piekarnika, zapiekałem pół godziny.
  • Orzechy i płatki migdałowe zmiksowałem, chleb bez skórki , sok z cytryny i mały kawałek cienko okrojonej skórki oraz szczyptę szafranu.

    Karpia ułożyłem na półmisku, na nim cebulę. Masę z miksera wymieszałem z sosem z pieczenia ryby, doprawiłem do smaku solą i pieprzem, podgrzałem, polałem karpia.




zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Zachęcamy aby dodać przepis do najnowszej akcji konkursowej ZAPACH ŚWIĄT na zBLOGowani.pl http://zblogowani.pl/akcja/zapach-swiat

    OdpowiedzUsuń