Składniki
- 1 kg karpia
- pół litra bulionu warzywnego
- pół cytryny
- 1 listek laurowy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 cebule
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g płatków migdałowych
- 1 łyżka drobno pokrojonej natki
- 1 kromka białego chleba
- szafran
- sól
-
pieprz
Przygotowanie
Płaty karpia pokroiłem na kawałki. Lekko posoliłem, ułożyłem w żaroodpornym naczyniu.
Wlałem bulion warzywny, wokół ułożyłem obrane i pokrojone w ósemki cebule, posypałem rozkruszonym liściem laurowym, natką i pieprzem, polałem oliwą. Wstawiłem do rozgrzanego piekarnika, zapiekałem pół godziny. -
Orzechy i płatki migdałowe zmiksowałem, chleb bez skórki , sok z cytryny i mały kawałek cienko okrojonej skórki oraz szczyptę szafranu.Karpia ułożyłem na półmisku, na nim cebulę. Masę z miksera wymieszałem z sosem z pieczenia ryby, doprawiłem do smaku solą i pieprzem, podgrzałem, polałem karpia.
ale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńZachęcamy aby dodać przepis do najnowszej akcji konkursowej ZAPACH ŚWIĄT na zBLOGowani.pl http://zblogowani.pl/akcja/zapach-swiat
OdpowiedzUsuń