Przepis ten przywieźliśmy z ostatnich wakacji, spędzonych w albańskim mieście Durres.
Składniki
300 g wołowiny (u nas polędwica)400-500 g ziemniaków
1 l wrzątku
natka pietruszki
1 jajko
sok z 1/2 cytryny
sól
Przygotowanie
Wołowinę kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu, zalewamy
wodą, tak by przykryć nią mięso,
dodajemy ¼ łyżeczki soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy pod
przykryciem przez 60 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ½
pęczka posiekanej natki pietruszki, dolewamy wrzątku, gotujemy 30 min pod
przykryciem. Następnie zestawiamy z ognia, lekko studzimy. Jajko łączymy z
sokiem, hartujemy kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości, dokładnie
mieszamy, podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu. Podajemy z posiekaną natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz