Prosta, smaczna, pełna aromatu z dodatkiem ryżu i
fioletowych ziemniaków.
Składniki
1 marchew1 pietruszka
2 łodygi selera naciowego
3-4 fioletowe ziemniaki
200 g mielonej łopatki wieprzowej
2 łyżki oleju
1,5 l wrzątku
1 łyżka soku z limonki
2 łyżki ryżu
2 łyżki śmietany 18%
szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie
Jarzyny obieramy myjemy, kroimy.
Seler naciowy kroimy na plasterki.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Mięso mielone i warzywa podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu
przez kilka minut.
Całość zalewamy wrzątkiem, dodajemy ½ łyżeczki soli i sok z
limonki. Gotujemy przez kwadrans, następnie wsypujemy ryż, gotujemy do jego
miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Śmietanę hartujemy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru,
dodajemy do całości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz