środa, 25 października 2017

Zupa jarzynowa z mięsem, ryżem i ziemniakami



Prosta, smaczna, pełna aromatu z dodatkiem ryżu i fioletowych ziemniaków.









Składniki

1 marchew
1 pietruszka
2 łodygi selera naciowego
3-4 fioletowe ziemniaki
200 g mielonej łopatki wieprzowej
2 łyżki oleju
1,5 l wrzątku
1 łyżka soku z limonki
2 łyżki ryżu
2 łyżki śmietany 18%
szczypiorek
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Jarzyny obieramy myjemy, kroimy.
Seler naciowy kroimy na plasterki.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Mięso mielone i warzywa podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut.
Całość zalewamy wrzątkiem, dodajemy ½ łyżeczki soli i sok z limonki. Gotujemy przez kwadrans, następnie wsypujemy ryż, gotujemy do jego miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Śmietanę hartujemy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, dodajemy do całości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz