poniedziałek, 9 października 2017

Zupa z dyni na mleku z dyniowymi grzankami

Sezon dyniowy, polecamy zupę na mleku. Grzanki dyniowe idealnie pasują do niej. 








Składniki

  • miąższ dyni hokkaido
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • cynamon
  • tłuste mleko
  • miąższ wanilii

     

     

    Przygotowanie

      Rozgrzałem na patelni masło, wrzuciłem połowę pokrojonej w kostkę dyni, zrumieniłem ze wszystkich stron. Oprószyłem je solą, pieprzem i cynamonem. Aby uzyskać chrupkość grzanek dyniowych, wstawiłem je jeszcze do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut, od czasu do czasu odwracając.

    W garnku zalałem wodą drugą część pokrojonego miąższu dyni, posoliłem, gotowałem do miękkości dyni. Odcedziłem, przełożyłem do blendera, dodałem miąższ wanilii, zblendowałem dodając niewielką ilość podgrzanego mleka. W garnku podgrzałem mleko, dodałem zblendowaną dynię, doprawiłem solą i cukrem.
    Mleko dyniowe rozlałem na talerze, posypałem wcześniej przygotowanymi grzankami dyniowymi.

2 komentarze:

  1. Taka zupa z dyni jest obłędna, a do tego prosta i szybka w przygotowaniu. Jutro będzie na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń