Sałatka z pieczoną dynią i serem feta
Tylko trzy składniki, ale idealnie pasują do siebie.
Składniki
-
600 g
dyni hokkaido
-
oliwa
-
sól
-
pieprz
-
opakowanie sera feta
-
rukola
-
ocet
balsamiczny zredukowany ( dekoracyjny )
-
miód
Przygotowanie
Obrałem dynię, pokroiłem na kawałki (2 na 2 cm ). Rozłożyłem na
blaszce do pieczenia, skropiłem oliwą, nie za dużo, tylko tak aby
przywarły do niej przyprawy.
Doprawiłem solą i pieprzem.
Dynię zapiekałem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut. Ma być miękka, ale nie rozpadająca.
Upieczoną dynię przełożyłem na półmisek, doprawiłem solą i pieprzem,
rozłożyłem drobne listki rukoli, na wierzchu pokruszony ser feta.
Całość polałem płynnym miodem, sosem balsamino i oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz