Zupa z dyni na mleku z dyniowymi grzankami
Sezon dyniowy, polecamy zupę na mleku. Grzanki dyniowe idealnie pasują do niej.
Składniki
-
miąższ
dyni hokkaido
-
masło
-
sól
-
pieprz
-
cukier
-
cynamon
-
tłuste mleko
-
miąższ
wanilii
Przygotowanie
Rozgrzałem na patelni masło, wrzuciłem połowę pokrojonej w kostkę
dyni, zrumieniłem ze wszystkich stron. Oprószyłem je solą, pieprzem i
cynamonem. Aby uzyskać chrupkość grzanek dyniowych, wstawiłem je jeszcze
do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut, od czasu do
czasu odwracając.
W garnku zalałem wodą drugą część pokrojonego miąższu dyni, posoliłem,
gotowałem do miękkości dyni. Odcedziłem, przełożyłem do blendera,
dodałem miąższ wanilii, zblendowałem dodając niewielką ilość podgrzanego
mleka. W garnku podgrzałem mleko, dodałem zblendowaną dynię, doprawiłem solą i cukrem.
Mleko dyniowe rozlałem na talerze, posypałem wcześniej przygotowanymi grzankami dyniowymi.
Taka zupa z dyni jest obłędna, a do tego prosta i szybka w przygotowaniu. Jutro będzie na moim stole :)
OdpowiedzUsuńSmacznego życzymy ;)
Usuń