Ci którzy wiedzą, to wiedzą…inni jeśli nie, to
piszemy…Mieszkamy w Żarach, pięknym mieście na zachodzie kraju….i takie tam…
Przepis to istne „czyszczenie lodówki”…wyszło lepiej niż mogliśmy sobie to
wyobrazić, więc dzielimy się przepisem ;)
Składniki
1 cebula
2 pętka kiełbasy śląskiej
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
200 g fasolki szparagowej
1/2 krojonych pomidorów z puszki wraz z zalewą
100 ml mleka kokosowego
1 łyżka przyprawy 5 smaków
1/2 łyżeczki cynamonu
200 g białej fasoli z puszki
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Pokrojoną w piórka cebulę, szklimy na rozgrzanej oliwie,
dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę
szparagową, posiekany czosnek i smażymy na niewielkim ogniu przez kilka minut.
Dodajemy pomidory, wraz z zalewą, mleko kokosowe, przyprawę, cynamon i pieprz.
Dusimy pod przykryciem przez jakiś kwadrans.
Papryki kroimy w 2-3 cm paski. Dodajemy do całości razem z fasolą
i dusimy pod przykryciem do ich miękkości. Mieszamy z posiekaną natką
pietruszki. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz