sobota, 7 października 2017

Fasolka poŻarska



Ci którzy wiedzą, to wiedzą…inni jeśli nie, to piszemy…Mieszkamy w Żarach, pięknym mieście na zachodzie kraju….i takie tam… Przepis to istne „czyszczenie lodówki”…wyszło lepiej niż mogliśmy sobie to wyobrazić, więc dzielimy się przepisem ;)










Składniki



1 cebula
2 pętka kiełbasy śląskiej
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
200 g fasolki szparagowej
1/2 krojonych pomidorów z puszki wraz z zalewą
100 ml mleka kokosowego
1 łyżka przyprawy 5 smaków
1/2 łyżeczki cynamonu
200 g białej fasoli z puszki
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
natka pietruszki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Pokrojoną w piórka cebulę, szklimy na rozgrzanej oliwie, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową, posiekany czosnek i smażymy na niewielkim ogniu przez kilka minut. Dodajemy pomidory, wraz z zalewą, mleko kokosowe, przyprawę, cynamon i pieprz. Dusimy pod przykryciem przez jakiś kwadrans.
Papryki kroimy w 2-3 cm paski. Dodajemy do całości razem z fasolą i dusimy pod przykryciem do ich miękkości. Mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz