piątek, 6 października 2017

Kapuśniak po słoweńsku-Vipavska corba



Miłośnikom kapuśniaku z pewnością przypadnie do gust ta wersja bałkańskiej zupy.









Składniki

300 g kapusty kiszonej
150 g białej fasoli
3-4 średniej wielkości ziemniaki
250 g surowego wędzonego boczku
1 łyżka smalcu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
1 liść laurowy
5-6 ziaren pieprzu
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Fasolę moczymy w wodzie (1,5 l) przez 12 godzin. Następnie gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem boczku.
W osobnym garnku gotujemy kapustę w małej ilości wody, dodając pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i pieprz ( do miękkości).
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy i robimy zasmażkę, dodając mąkę, dodajemy ją do kapusty i dokładnie łączymy.
Kiedy fasola będzie miękka, wyjmujemy boczek, kroimy go w kostkę, fasolę wraz z wywarem miksujemy na gładko.
Wywar wlewamy do kapusty, dodajemy boczek i zagotowujemy.
Następnie zestawiamy z płomienia, dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz