Filety z tuńczyka w sosie śmietanowo – pieczarkowym
Tuńczyk podany w tej wersji smakuje wybornie. Można podać go z ryżem.
Składniki
-
1 słoik
(250 g ) filetów z tuńczyka w oliwie z oliwek
-
250 g
pieczarek
-
125 ml
śmietany
-
1 cebula
-
3 ząbki
czosnku
-
100 ml mleka
-
1 łyżka
oliwy z oliwek
-
1 łyżka
musztardy
-
natka
pietruszki
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obrałem, pokroiłem w plasterki. Posiekałem natkę pietruszki.
Pieczarki pokroiłem na ćwiartki. Wymieszałem śmietanę z musztardą
Rozgrzałem oliwę z oliwek na dużej patelni ( użyłem również oliwę ze słoika z filetami ).
Dodałem cebulę i czosnek oraz natkę pietruszki. Podsmażyłem na wolnym
ogniu do zezłocenia cebuli. Dodałem w całości filety z tuńczyka.
Pozostawiłem na patelni przez 2 minuty na wolnym ogniu. Dodałem zmieszaną wcześniej śmietanę z musztardą oraz mleko i pieczarki.
Pozostawiłem na patelni pod przykryciem przez ok. 20 minut, co jakiś
czas delikatnie mieszałem, tak aby nie rozdrobnić filetów z tuńczyka.
wow i to ze słoika! ale musi się fajnie komponować z sosem :)
OdpowiedzUsuń