Przez przypadek w zasadzie trafiliśmy na ten przepis na
easyanddelish. Przepis prosty w przygotowaniu, niesamowicie smaczny. Zrobiliśmy
własną, zapiekaną wersję.
Składniki
10 szt pałek z kurczaka5 łyżek oleju
4 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 czerwona papryka
1 mała ostra papryczka
1 puszka krojonych pomidorów
100 ml bulionu drobiowego
1 garść świeżej bazylii
natka pietruszki
1 mała puszka mleka kokosowego
2 cm świeżego imbiru
150 g śmietankowego serka topionego
sól, pieprz
Przygotowanie
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy
solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy po kilka minut z każdej
strony, przekładamy na talerz. Następnie na patelnię w której smażyliśmy
kurczaka, dolewamy olej, obniżamy temperaturę, wrzucamy posiekaną cebulę,
rozgniecione ząbki czosnku, szklimy.
Do cebuli wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę,
chwile podsmażamy, dodajemy pomidory wraz z zalewą, bulion, posiekaną natkę,
bazylię i imbir. Serek kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do całości, dusimy
do momentu rozpuszczenia serka (cały czas mieszamy), lekko studzimy.
Całość miksujemy z dodatkiem mleka kokosowego i soku z
limonki na gładko.
Na dno naczynia wylewamy sos, układamy mięso i zalewamy
pozostałym sosem.
Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C (środkowy poziom),
pieczemy 35-40 min.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki i bazylii. Dodatki
ulubione. U nas świeża bagietka.
ale pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki!
OdpowiedzUsuńWOW! it looks so delicious!
OdpowiedzUsuńBut why aren't you using some tool to make recipe cards for your recipes?
It would make your recipes look more professional.
Here is a good one that you might like: http://www.recipesgenerator.com