Przez przypadek w zasadzie trafiliśmy na ten przepis na
easyanddelish. Przepis prosty w przygotowaniu, niesamowicie smaczny. Zrobiliśmy
własną, zapiekaną wersję.
Składniki
10 szt pałek z kurczaka5 łyżek oleju
4 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 czerwona papryka
1 mała ostra papryczka
1 puszka krojonych pomidorów
100 ml bulionu drobiowego
1 garść świeżej bazylii
natka pietruszki
1 mała puszka mleka kokosowego
2 cm świeżego imbiru
150 g śmietankowego serka topionego
sól, pieprz
Przygotowanie
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy
solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy po kilka minut z każdej
strony, przekładamy na talerz. Następnie na patelnię w której smażyliśmy
kurczaka, dolewamy olej, obniżamy temperaturę, wrzucamy posiekaną cebulę,
rozgniecione ząbki czosnku, szklimy.
Do cebuli wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę,
chwile podsmażamy, dodajemy pomidory wraz z zalewą, bulion, posiekaną natkę,
bazylię i imbir. Serek kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do całości, dusimy
do momentu rozpuszczenia serka (cały czas mieszamy), lekko studzimy.
Całość miksujemy z dodatkiem mleka kokosowego i soku z
limonki na gładko.
Na dno naczynia wylewamy sos, układamy mięso i zalewamy
pozostałym sosem.
Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C (środkowy poziom),
pieczemy 35-40 min.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki i bazylii. Dodatki
ulubione. U nas świeża bagietka.
ale pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki!
OdpowiedzUsuń