Makaron udon z wędzonym łososiem i sezamem
Japoński makaron udon świetnie sprawdził się w tej wersji.
Składniki
-
2 filety
wędzonego łososia dzikiego
-
150 g
makaronu udon
-
2
posiekane dymki
-
1
nieduża zielona papryka
-
2
łyżeczki uprażonych ziaren sezamu
-
Dressing
: 2 łyżeczki oleju sezamowego
-
2
łyżeczki ciemnego sosu sojowego
-
sok z
jednej limonki
Przygotowanie
W dużej misce wymieszałam składniki dressingu. dodałam makaron i dokładnie wymieszałam.
Ugotowałem udon według przepisu na opakowaniu (mój był świeży, więc wystarczyły mu 2-3 minuty), odsączyłem.
Następnie dodałam makaron, dymkę, drobno pokrojoną paprykę, wymieszałam i
wyłożyłem makaron na talerz, na nim rozłożyłem pokrojonego w grubą
kostkę wędzonego łososia, posypałem ziarnami sezamu. Całość skropiłem
dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz