czwartek, 5 października 2017

Makaron udon z wędzonym łososiem i sezamem

Japoński makaron udon świetnie sprawdził się w tej wersji. 










Składniki

  • 2 filety wędzonego łososia dzikiego
  • 150 g makaronu udon
  • 2 posiekane dymki
  • 1 nieduża zielona papryka
  • 2 łyżeczki uprażonych ziaren sezamu
  • Dressing : 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • sok z jednej limonki

     

     

    Przygotowanie

      W dużej misce wymieszałam składniki dressingu. dodałam makaron i dokładnie wymieszałam.
    Ugotowałem udon według przepisu na opakowaniu (mój był świeży, więc wystarczyły mu 2-3 minuty), odsączyłem.
    Następnie dodałam makaron, dymkę, drobno pokrojoną paprykę, wymieszałam i wyłożyłem makaron na talerz, na nim rozłożyłem pokrojonego w grubą kostkę wędzonego łososia, posypałem ziarnami sezamu. Całość skropiłem dressingiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz