środa, 4 października 2017

Zupa belgijska (Potage belge)



Bardzo smaczna zupa z czerwonej kapusty z delikatnym mięsem wołowym.









Składniki

1/2 główki czerwonej kapusty
2 cebule
250 g wołowiny
1 ząbek czosnku
1 jabłko
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
1 liść laurowy
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Pokrojoną w piórka cebulę szklimy na maśle. Do niej dodajemy pokrojone w kostkę mięso, poszatkowaną kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, sól (1/2 łyżeczki), pieprz i cukier. Chwilę razem dusimy, zalewamy wrzątkiem (1,5 l) i gotujemy 90 min na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, drobno pokrojone jabłko, gotujemy pół godziny. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza