środa, 4 października 2017

Piersi kaczki z cykorią

Świetne połączenie kaczki z cykorią w soku pomarańczowym. 








Składniki

  • 2 piersi kaczki
  • sól
  • pieprz
  • 500 ml soku ze świeżych pomarańczy
  • 50 g startego korzenia imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 6 kolb cykorii

    Przygotowanie



    Wycisnąłem sok z pomarańczy. Gotowałem go na małym ogniu, aż zredukował się do 150 ml.
    Piersi kaczki oprószyłem solą i pieprzem. Delikatnie ponacinałem skórkę. Smażyłem na suchej patelni, od strony skóry ok. 8 minut, od strony mięsa 1 minutę. Przełożyłem do piekarnika, wcześniej rozgrzanego do 180 stopni C, piekłem 10 minut. Upieczone, obłożone folią aluminiową, przełożyłem na kratkę, aby mięso odpoczęło 10 minut.
    Tłuszcz wytopiony z kaczki wymieszałem ze zredukowanym sokiem pomarańczowym, podgrzałem, dodałem starty imbir i sos sojowy. Włożyłem oczyszczone przekrojone cykorie, dusiłem 10 minut. Podałem z kaczką oprószoną solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz