Piersi kaczki z cykorią
Świetne połączenie kaczki z cykorią w soku pomarańczowym.
Składniki
-
2 piersi
kaczki
-
sól
-
pieprz
-
500 ml
soku ze świeżych pomarańczy
-
50 g
startego korzenia imbiru
-
1 łyżka
sosu sojowego
-
6 kolb
cykorii
Przygotowanie
Wycisnąłem sok z pomarańczy. Gotowałem go na małym ogniu, aż zredukował się do 150 ml.
Piersi kaczki oprószyłem solą i pieprzem. Delikatnie ponacinałem skórkę.
Smażyłem na suchej patelni, od strony skóry ok. 8 minut, od strony
mięsa 1 minutę. Przełożyłem do piekarnika, wcześniej rozgrzanego do 180
stopni C, piekłem 10 minut. Upieczone, obłożone folią aluminiową,
przełożyłem na kratkę, aby mięso odpoczęło 10 minut.
Tłuszcz wytopiony z kaczki wymieszałem ze zredukowanym sokiem
pomarańczowym, podgrzałem, dodałem starty imbir i sos sojowy. Włożyłem
oczyszczone przekrojone cykorie, dusiłem 10 minut. Podałem z kaczką
oprószoną solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz