niedziela, 15 października 2017

Tarta ziemniaczana z grzybami



Kolejne grzybobranie przyniosło taki oto efekt ;)








Składniki

600 g ziemniaków
2 jajka
3 łyżki (pełne) mąki 
2 cebule
1 ząbek czosnku
400 g grzybów leśnych
100 ml mleka 3,2 %
3 łyżki śmietany 12%
natka pietruszki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w piórka, dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy do formy do tarty, zapiekamy 15 min w temperaturze 200°C, wyciągamy, temperaturę zmniejszamy do 180°C.
W tym samym czasie posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki grzyby, posiekany czosnek, mleko i dusimy na wolnym ogniu przez 10 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie rozprowadzamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną natką, wykładamy na placek ziemniaczany i zapiekamy kolejny kwadrans.

2 komentarze: