poniedziałek, 16 października 2017

Cebulowa zupa z grzybami i fioletowymi ziemniakami



Obserwujący Insta, wiedzą o co kaman…zdecydować nie mogliśmy się, kilka produktów „trza” było użyć z lodówy ;) no i jest…cudna zupa cebulowa z grzybami, świeżymy grzybami, świeżymi grzybami i świeżymi grzybami :P Mega <3 a te ziemniory i ofkors, Rob mnie zabija za tę kaszę, ale kocham :P PĘCZAK <3 luknijcie ;)









Składniki

500 g cebuli
300 g leśnych grzybów
50 g wędzonej słoniny
1 ząbek czosnku
1 kawałek selera
300 g fioletowych ziemniaków
2 łyżki kaszy pęczak
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki śmietany
natka pietruszki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Cebule kroimy w piórka, szklimywytopionej słoninie, dodajemy pokrojone w plasterki grzyby, posiekany czosnek, pokrojony w kostkę seler i ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, wrzucamy kaszę, oprószamy solą i pieprzem. Dusimy wszystko pod przykryciem przez kwadrans i zalewamy wrzątkiem ( 1,5 l ). Gotujemy do miękkości ziemniaków.
Śmietanę wyrabiamy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości, dokładnie mieszamy, podajemy z posiekaną natką pietruszki.



1 komentarz: