Obserwujący Insta, wiedzą o co kaman…zdecydować nie mogliśmy
się, kilka produktów „trza” było użyć z lodówy ;) no i jest…cudna zupa cebulowa
z grzybami, świeżymy grzybami, świeżymi grzybami i świeżymi grzybami :P Mega
<3 a te
ziemniory i ofkors, Rob mnie zabija za tę kaszę, ale kocham :P PĘCZAK <3
luknijcie ;)
Składniki
500 g cebuli300 g leśnych grzybów
50 g wędzonej słoniny
1 ząbek czosnku
1 kawałek selera
300 g fioletowych ziemniaków
2 łyżki kaszy pęczak
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki śmietany
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Cebule kroimy w piórka, szklimywytopionej słoninie, dodajemy pokrojone
w plasterki grzyby, posiekany czosnek, pokrojony w kostkę seler i ziemniaki, liść
laurowy, ziele angielskie, wrzucamy kaszę, oprószamy solą i pieprzem. Dusimy
wszystko pod przykryciem przez kwadrans i zalewamy wrzątkiem ( 1,5 l ). Gotujemy do
miękkości ziemniaków.
Śmietanę wyrabiamy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do
całości, dokładnie mieszamy, podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Lubię takie zupy.
OdpowiedzUsuń