Kolejne grzybobranie przyniosło taki oto efekt ;)
Składniki
600 g ziemniaków2 jajka
3 łyżki (pełne) mąki
2 cebule
1 ząbek czosnku
400 g grzybów leśnych
100 ml mleka 3,2 %
3 łyżki śmietany 12%
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy
w piórka, dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy do formy
do tarty, zapiekamy 15 min w temperaturze 200°C, wyciągamy, temperaturę zmniejszamy do 180°C.
W tym samym czasie posiekaną cebulę szklimy na maśle,
dodajemy pokrojone w plasterki grzyby, posiekany czosnek, mleko i dusimy na
wolnym ogniu przez 10 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie
rozprowadzamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną natką,
wykładamy na placek ziemniaczany i zapiekamy kolejny kwadrans.
OdpowiedzUsuńOj same pysznosci
THX ;)
Usuń