piątek, 13 października 2017

Placki z cukinii z serem halloumi

Wypróbujcie koniecznie. 








Składniki

  • 650 g cukinii
  • sól
  • 100 g wędzonej szynki
  • 250 g halloumi
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • pół szkalanki posiekanego koperku
  • olej do smażenia
  • pęczek rzodkiewiek
  • 250 g zblanszowanego bobu
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • Dressing : po pól pęczka mięty, koperku, natki pietruszki, estragonu
  • sok z połowy cytryny
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie

      Umyłem cukinię, starłem na tarce o grubych oczkach, przełożyłem do miski, oprószyłem solą.
    Odstawiłem na 15 minut, następnie odcisnąłem aby pozbyć się nadmiaru płynu. Dodałem szynkę porwaną na małe kawałki, halloumi startym na tarce o grubych oczkach, mąką, jajkami, koperkiem.
    Wlałem na patelnię olej, rozgrzałem na średnim ogniu. Łyżką nakładałem porcje mieszaniny na rozgrzany tłuszcz, lekko spłaszczyłem łopatką. Smażyłem placki po 3-4 minuty z każdej strony, do zezłocenia. Przełożyłem na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz