Placki z cukinii z serem halloumi
Wypróbujcie koniecznie.
Składniki
-
650 g
cukinii
-
sól
-
100 g
wędzonej szynki
-
250 g
halloumi
-
150 g mąki
-
2 jajka
-
pół
szkalanki posiekanego koperku
-
olej do
smażenia
-
pęczek
rzodkiewiek
-
250 g
zblanszowanego bobu
-
pieprz
-
1 łyżka
oliwy
-
Dressing
: po pól pęczka mięty, koperku, natki pietruszki, estragonu
-
sok z
połowy cytryny
-
250 ml
kwaśnej śmietany
-
250 ml
jogurtu greckiego
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Umyłem cukinię, starłem na tarce o grubych oczkach, przełożyłem do miski, oprószyłem solą.
Odstawiłem na 15 minut, następnie odcisnąłem aby pozbyć się nadmiaru
płynu. Dodałem szynkę porwaną na małe kawałki, halloumi startym na tarce
o grubych oczkach, mąką, jajkami, koperkiem.
Wlałem na patelnię olej, rozgrzałem na średnim ogniu. Łyżką nakładałem
porcje mieszaniny na rozgrzany tłuszcz, lekko spłaszczyłem łopatką.
Smażyłem placki po 3-4 minuty z każdej strony, do zezłocenia.
Przełożyłem na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz