środa, 18 października 2017

Puree z kapusty włoskiej i ziemniaków, z serdelkami



No może widok nie powala na kolana, jednak smak już tak. Dla nas to kolejne odkrywanie smaków. Przepis pochodzi z książki kucharskiej opisującej potrawy z różnych stron świata. Tym razem na tapetę wzięliśmy Holandię.








Składniki

1 główka kapusty włoskiej
1 kg ziemniaków
600 g serdelków
50 g smalcu
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Kapustę szatkujemy, zalewamy osoloną wodą, tak by zakrywała kapustę. Gotujemy 45 min.

Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, serdelki i gotujemy 40 min.

Wyjmujemy kiełbasę, trzymamy w ciepłym miejscu.

Kapustę i ziemniaki odsączamy, dodajemy smalec, przy pomocy tłuczka do ziemniaków, rozgniatamy na puree, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy serdelki, podgrzewamy kwadrans w 180°C.

Podajemy zaraz po przygotowaniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz