No może widok nie powala na kolana, jednak smak już tak. Dla
nas to kolejne odkrywanie smaków. Przepis pochodzi z książki kucharskiej
opisującej potrawy z różnych stron świata. Tym razem na tapetę wzięliśmy
Holandię.
Składniki
1 główka kapusty włoskiej1 kg ziemniaków
600 g serdelków
50 g smalcu
sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy, zalewamy osoloną wodą, tak by zakrywała
kapustę. Gotujemy 45 min.
Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, serdelki i gotujemy
40 min.
Wyjmujemy kiełbasę, trzymamy w ciepłym miejscu.
Kapustę i ziemniaki odsączamy, dodajemy smalec, przy pomocy
tłuczka do ziemniaków, rozgniatamy na puree, doprawiamy do smaku solą oraz
pieprzem.
Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch
układamy serdelki, podgrzewamy kwadrans w 180°C.
Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz