Składniki
- 4 filety świeżego śledzia
- 1/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta wędzonej papryki
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki maki kukurydzianej
- sok z połowy cytryny
- szklanka oleju do smażenia
-
ciemny
sos sojowy
Przygotowanie
Filety ze świeżego śledzia umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Zamarynowałem w soku z cytryny i szczypcie soli kilka minut.
W międzyczasie wymieszałem mleko z jajkiem, szczypta soli oraz pieprzem i papryka wędzoną. W drugiej misce wymieszałem mąki.
Usmażone filety przełożyłem na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podałem gorące z ciemnym sosem sojowym.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz