czwartek, 19 października 2017

Filety śledziowe w tempurze

Przepis na śledzia inaczej. 








Składniki

  • 4 filety świeżego śledzia
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta wędzonej papryki
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki maki kukurydzianej
  • sok z połowy cytryny
  • szklanka oleju do smażenia
  • ciemny sos sojowy

     

     

    Przygotowanie

      Filety ze świeżego śledzia umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Zamarynowałem w soku z cytryny i szczypcie soli kilka minut.
    W międzyczasie wymieszałem mleko z jajkiem, szczypta soli oraz pieprzem i papryka wędzoną. W drugiej misce wymieszałem mąki.
 W woku rozgrzałem olej. Każdy filet najpierw zanurzyłem w jajku z mlekiem, a następnie obtaczałem w mące. Smażyłem na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony.
Usmażone filety przełożyłem na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podałem gorące z ciemnym sosem sojowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz