środa, 18 października 2017

Żurawinowa konfitura

W sprzedaży pojawiła się żurawina. Nasza propozycja na konfiturę. 







Składniki

  • 2 duże pomarańcze
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka białego cukru
  • 8 goździków
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 700 g świeżej żurawiny
  • 30 ml balsamicznego octu figowego
  • 150 ml Sherry

     

     

    Przygotowanie

      Pomarańcze wyszorowałem pod ciepłą woda, skrobaczką do cytrusów obierałem skórkę, a sok wycisnąłem do szklanki (powinniśmy otrzymać około pół szklanki soku). Dodałem tyle wody by otrzymać pełną szklankę.
    W szerokim rondlu o grubym dnie zagotowałem wodę z sokiem, dodałem goździki i gałkę muszkatołową. Chwilkę gotowałem.
    Dodałem cukier i mieszałem do całkowitego jego rozpuszczenia ( na małym ogniu). Żurawinę opłukałem na sitku, lekko osuszyłem i dodałem do rondla wraz ze skórką z pomarańczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz