Żurawinowa konfitura
W sprzedaży pojawiła się żurawina. Nasza propozycja na konfiturę.
Składniki
-
2 duże
pomarańcze
-
1
szklanka wody
-
1
szklanka białego cukru
-
8 goździków
-
szczypta
świeżo startej gałki muszkatołowej
-
700 g
świeżej żurawiny
-
30 ml
balsamicznego octu figowego
-
150 ml
Sherry
Przygotowanie
Pomarańcze wyszorowałem pod ciepłą woda, skrobaczką do cytrusów
obierałem skórkę, a sok wycisnąłem do szklanki (powinniśmy otrzymać
około pół szklanki soku). Dodałem tyle wody by otrzymać pełną szklankę.
W szerokim rondlu o grubym dnie zagotowałem wodę z sokiem, dodałem goździki i gałkę muszkatołową. Chwilkę gotowałem.
Dodałem cukier i mieszałem do całkowitego jego rozpuszczenia ( na małym
ogniu). Żurawinę opłukałem na sitku, lekko osuszyłem i dodałem do rondla
wraz ze skórką z pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz