poniedziałek, 30 października 2017

Kapusta coolwrap na gęsto

Widząc taką odmianę kapusty ... kupiliśmy, nie znając...zapewne coś z niej powstanie. No i wyszła wersja na gęsto. Motyw przewodni jednak to podsmażona kiełbasa jałowcowa. PS: gołąbki też były fajne, w innej wersji.








Składniki

  • główka kapusty
  • 300 g surowego boczku
  • pętko polskiej wędzonej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • passata pomidorowa
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ostra papryka w proszku
  • słodka papryka w proszku
  • koperek

     

     

    Przygotowanie


    Zdjąłem wierzchnie liście kapusty. Kapustę poszatkowałem.
    Boczek pokroiłem w dość grubą kostkę, kiełbasę na plasterki.
    Boczek wrzuciłem do rozgrzanego garnka o grubym dnie. Smażyłem, aż wytopił się tłuszcz.
    Dodałem drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyłem do zeszklenia cebuli. Następnie dodałem kiełbasę.
    Wrzuciłem kapustę, dodałem listki laurowe, ziele angielskie, ziarnisty pieprz. Dusiłem pod przykryciem.. Gdy kapusta zmiękła, dodałem passatę pomidorową, wymieszałem. Dusiłem pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec duszenia dodałem łyżeczkę koncentratu pomidorowego, doprawiłem solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. No i na koniec posiekany koperek.




2 komentarze: