Kapusta coolwrap na gęsto
Widząc taką odmianę kapusty ... kupiliśmy, nie znając...zapewne coś z niej powstanie. No i wyszła wersja na gęsto.
Motyw przewodni jednak to podsmażona kiełbasa jałowcowa.
PS: gołąbki też były fajne, w innej wersji.
Składniki
-
główka
kapusty
-
300 g
surowego boczku
-
pętko
polskiej wędzonej kiełbasy
-
1 cebula
-
2 ząbki
czosnku
-
passata
pomidorowa
-
1
łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
sól
-
pieprz
ziarnisty
-
ziele
angielskie
-
liść laurowy
-
ostra
papryka w proszku
-
słodka
papryka w proszku
-
koperek
Przygotowanie
Zdjąłem wierzchnie liście kapusty. Kapustę poszatkowałem.
Boczek pokroiłem w dość grubą kostkę, kiełbasę na plasterki.
Boczek wrzuciłem do rozgrzanego garnka o grubym dnie. Smażyłem, aż wytopił się tłuszcz.
Dodałem drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyłem do zeszklenia cebuli. Następnie dodałem kiełbasę.
Wrzuciłem kapustę, dodałem listki laurowe, ziele angielskie,
ziarnisty pieprz. Dusiłem pod przykryciem.. Gdy kapusta zmiękła, dodałem
passatę pomidorową, wymieszałem. Dusiłem pod przykryciem ok. 20 minut.
Pod koniec duszenia dodałem łyżeczkę koncentratu pomidorowego,
doprawiłem solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. No i na koniec
posiekany koperek.
Bardzo smakowicie! a cóż to była za tajemnicza kapusta?
OdpowiedzUsuńCoolwrap...dotąd nie spotkaliśmy takiej odmiany.
Usuń