poniedziałek, 30 października 2017

Gołąbki z bulgurem i dynią



Kolejny przepis z naszą ulubioną kaszą. Tym razem postawiliśmy na gołąbki z dodatkiem dyni. Cud, miód, malina <3 









Składniki

100 g kaszy bulgur
1 cebula
2 łyżki oleju
200 g miąższu z dyni
natka pietruszki
250 g wieprzowego mielonego mięsa 
10 liści kapusty coolwrap
500 ml rosołu drobiowego
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Kaszę gotujemy na sypko. Odcedzamy, studzimy, przekładamy do miski.
Posiekaną cebulę smażymy z pokrojonym w kostkę miąższem z dyni. Studzimy, dodajemy do kaszy.
Posiekaną natkę dodajemy razem z mięsem do kaszy.
Wszystkie składniki mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Liście kapusty lekko sparzamy, studzimy.
Farsz układamy na każdym liściu i zawijamy.
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy rosołem, pieczemy 90 min pod przykryciem w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym sosem. U nas grzybowy <3



1 komentarz:

  1. Moim skromnym zdaniem to pieczenie 90 minut to za duzo, robi sie z kapustki paćka. Pół godziny w piecyku elektr. - góra. Te listki sa wybitnie miękkie; nastepne zrobie i dam na 15 minut na gaz + płytka, a potem przygrzać na patelni. Teraz się sezon na nia skończył - dopiero od wrzesnia przyszłego roku. Ale smacznego bardzo życze, jest rewelacyjna.

    OdpowiedzUsuń