Kwaśna jałowcowa kartoflanka
Ciekawa wg nas propozycja na zupę z kiszona kapustą.
Składniki
-
500 g
kiszonej kapusty
-
pętko
suchej jałowcowej kiełbasy
-
4 kartofle
-
2 marchewki
-
liść laurowy
-
sól
-
pieprz
-
kminek
Przygotowanie
Kiełbasę pokroiłem w plasterki, przypiekłem w suchym, rozgrzanym
garnku z grubym dnem. Zalałem ½ l gorącej wody. Kiedy się zagotowała,
dodałem obrane warzywa : kartofle pokrojone w kostkę, marchewki w
półplasterki oraz liść laurowy.
Kiedy warzywa były prawie miękkie dodałem pokrojona kiszoną kapustę,
dusiłem 5 minut. Dolałem 7 szklanek wody, doprowadziłem do wrzenia,
zmniejszyłem ogień, gotowałem jeszcze ok. 10 minut. Doprawiłem do smaku
solą, pieprzem i kminkiem. Podałem z bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz