wtorek, 31 października 2017

Kwaśna jałowcowa kartoflanka

Ciekawa wg nas propozycja na zupę z kiszona kapustą. 








Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • pętko suchej jałowcowej kiełbasy
  • 4 kartofle
  • 2 marchewki
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • kminek

     

     

    Przygotowanie


    Kiełbasę pokroiłem w plasterki, przypiekłem w suchym, rozgrzanym garnku z grubym dnem. Zalałem ½ l gorącej wody. Kiedy się zagotowała, dodałem obrane warzywa : kartofle pokrojone w kostkę, marchewki w półplasterki oraz liść laurowy.
    Kiedy warzywa były prawie miękkie dodałem pokrojona kiszoną kapustę, dusiłem 5 minut. Dolałem 7 szklanek wody, doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień, gotowałem jeszcze ok. 10 minut. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Podałem z bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz