środa, 27 września 2017

Leśne grzyby po kaszubsku

Dzięki mniam-mniam, za świetny przepis na grzyby. Już sprzedany dalej.









Składniki

  • 1 kg ugotowanych grzybów
  • pół kg cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki oleju
  • Zalewa: 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek octu 10%
  • 5 łyżek passaty pomidorowej

     

     

    Przygotowanie

      Grzyby oczyściłem, opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na większe kawałki. Zalałem wodą po włożeniu do rondla, posoliłem, zagotowałem, ok. 10 minut , odcedziłem.
    Do rondla wlałem trochę oleju i poddusiłem lekko cebulę pokrojoną w piórka, pod koniec dodałem drobno posiekany czosnek. Wlałem resztę oleju i dodałem grzyby. Zmniejszyłem ogień. W międzyczasie przygotowałem zalewę. Do rondla wlałem wodę i dodałem pozostałe składniki zalewy. Wymieszałem , doprowadziłem do wrzenia. Do grzybów dodałem wrzącą zalewę. Wymieszałem, podgotowałem, gorącymi grzybami w zalewie napełniłem słoiki. Mocno zakręciłem. Słoiki odwróciłem i położyłem na desce do góry nogami. Dla pewności można pasteryzować.

3 komentarze:

  1. oo fajnie :) mam nadzieję że smakują. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, są boskie...przepis już na stałe zagościł w naszej rodzinie <3

      Usuń