Leśne grzyby po kaszubsku
Dzięki mniam-mniam, za świetny przepis na grzyby. Już sprzedany dalej.
Składniki
-
1 kg
ugotowanych grzybów
-
pół kg
cebuli
-
3 ząbki
czosnku
-
3/4
szklanki oleju
-
Zalewa:
3/4 szklanki wody
-
2 łyżki
ostrej papryki
-
5 łyżek
cukru
-
6 łyżek
octu 10%
-
5 łyżek
passaty pomidorowej
Przygotowanie
Grzyby oczyściłem, opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na większe
kawałki. Zalałem wodą po włożeniu do rondla, posoliłem, zagotowałem,
ok. 10 minut , odcedziłem.
Do rondla wlałem trochę oleju i poddusiłem lekko cebulę pokrojoną w
piórka, pod koniec dodałem drobno posiekany czosnek. Wlałem resztę
oleju i dodałem grzyby. Zmniejszyłem ogień. W międzyczasie przygotowałem
zalewę. Do rondla wlałem wodę i dodałem pozostałe składniki zalewy.
Wymieszałem , doprowadziłem do wrzenia. Do grzybów dodałem wrzącą zalewę. Wymieszałem, podgotowałem, gorącymi
grzybami w zalewie napełniłem słoiki. Mocno zakręciłem. Słoiki
odwróciłem i położyłem na desce do góry nogami. Dla pewności można
pasteryzować.
oo fajnie :) mam nadzieję że smakują. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo, są boskie...przepis już na stałe zagościł w naszej rodzinie <3
Usuńfajny przepis
OdpowiedzUsuń