piątek, 29 września 2017

Zupa warzywna z grzybami i soczewicą



Kolejna zupa z serii czyszczenie lodówki. Wyszła wyśmienita, pełna smaku…a te grzyby <3 mega!









Składniki

1 marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera
200 g kalafiora
3 ziemniaki średniej wielkości
4-5 podgrzybków
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 pomidorów krojonych z puszki wraz z zalewą
1/2 szklanki passaty pomidorowej
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1/2 strąka czerwonej papryki
1 mała puszka soczewicy
natka pietruszki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę, grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Kalafior dzielimy na różyczki. Warzywa i grzyby dusimy na maśle przez 10 min, następnie wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, chwilę podsmażamy, dodajemy pomidory i passatę. Wsypujemy łyżeczkę suszonego lubczyku, lekko oprószamy solą i pieprzem, zalewamy wrzątkiem (1,5 l). Po kwadransie dodajemy pokrojona paprykę, soczewicę wraz z zalewą, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki, możemy ją dodać pod koniec gotowania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz