Kiedy zasnąć nie można, to wtedy obmyśla się plan
na…chociażby wykorzystanie ostatniej cukinii :P to jakieś zboczone chyba, ale
śnią też się inne dania :P
Składniki
1 duża cukinia1 duża cebula
1 jajko
2 łyżki mąki
6 plastrów sera salami pokrojonego na 5 (maszynka do krojenia)
Sos:
300 g maślaków
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki słodkiej śmietany 18 %
2 ząbki czarnego czosnku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Cukinię obieramy, podobnie cebulę…z cukinii, jeśli zachodzi
taka potrzeba, to usuwamy pestki, jeśli są przerośnięte…warzywa ścieramy na
tarce o dużych oczkach, oprószamy solą, odstawiamy na dwa kwadransy, odciskamy
z soku.
Cukinię mieszamy z jakiem, mąką, doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy cienkie placki,
na nich układamy po plasterku sera, przykrywamy kolejną warstwą placka. Smażymy
na rumiano z obu stron.
Sos:
Posiekaną cebulę i oczyszczone maślaki, pokrojone w kostkę
dusimy na rozgrzanym maśle. Studzimy, blendujemy i mieszamy ze śmietaną.
Dodajemy lubczyk, posiekaną natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, do smaku doprawiamy solą
oraz pieprzem.
Podajemy placki polane sosem grzybowym.
Mniaaaaam, ależ mam teraz "smaka" na takie placuszki :))
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) Najbardziej zainteresował mnie ten grzybowy sos z maślaków, muszę spróbować póki jeszcze jest sezon :)
OdpowiedzUsuń