piątek, 29 września 2017

Placki z cukinii nadziane serem z sosem grzybowym



Kiedy zasnąć nie można, to wtedy obmyśla się plan na…chociażby wykorzystanie ostatniej cukinii :P to jakieś zboczone chyba, ale śnią też się inne dania :P 











Składniki

1 duża cukinia
1 duża cebula
1 jajko
2 łyżki mąki
6 plastrów sera salami pokrojonego na 5 (maszynka do krojenia)
Sos:
300 g maślaków
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki słodkiej śmietany 18 %
2 ząbki czarnego czosnku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
natka pietruszki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Cukinię obieramy, podobnie cebulę…z cukinii, jeśli zachodzi taka potrzeba, to usuwamy pestki, jeśli są przerośnięte…warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, oprószamy solą, odstawiamy na dwa kwadransy, odciskamy z soku.
Cukinię mieszamy z jakiem, mąką, doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy cienkie placki, na nich układamy po plasterku sera, przykrywamy kolejną warstwą placka. Smażymy na rumiano z obu stron.

Sos:
Posiekaną cebulę i oczyszczone maślaki, pokrojone w kostkę dusimy na rozgrzanym maśle. Studzimy, blendujemy i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy lubczyk, posiekaną natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.

Podajemy placki polane sosem grzybowym.






2 komentarze:

  1. Mniaaaaam, ależ mam teraz "smaka" na takie placuszki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :) Najbardziej zainteresował mnie ten grzybowy sos z maślaków, muszę spróbować póki jeszcze jest sezon :)

    OdpowiedzUsuń