wtorek, 26 września 2017

Łazanki z kapustą i grzybami



Ożeż ty! W ubiegłym roku grzybowa posucha, ten rok obfituje…nie nadążamy z przerobem, a zbierać kochamy. Właśnie kolejne oczyszczamy i obmyślamy plan wykorzystania dóbr natury. Dzisiaj proponujemy łazanki <3 










Składniki

250 g makaronu typu łazanki
250 g kiszonej kapusty
200 g świeżych grzybów
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1 liść laurowy
1 łyżeczka suszonego lubczyku
natka pietruszki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie


Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy.

Kapustę siekamy, obgotowujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego.

Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym maśle (1 łyżka ), dodajemy pokrojone na plasterki, grzyby, oprószamy solą. Dusimy przez kwadrans, dodajemy posiekany czosnek, lubczyk i lekko odparowujemy.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kapustę, makaron i grzyby, dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.




1 komentarz:

  1. kiedyś robiłam z suszonymi, ale ze swiezymi musi byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń