Ożeż ty! W ubiegłym roku grzybowa posucha, ten rok
obfituje…nie nadążamy z przerobem, a zbierać kochamy. Właśnie kolejne
oczyszczamy i obmyślamy plan wykorzystania dóbr natury. Dzisiaj proponujemy
łazanki <3
Składniki
250 g makaronu typu łazanki250 g kiszonej kapusty
200 g świeżych grzybów
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1 liść laurowy
1 łyżeczka suszonego lubczyku
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Odcedzamy.
Kapustę siekamy, obgotowujemy do miękkości z dodatkiem
liścia laurowego.
Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym maśle (1 łyżka ),
dodajemy pokrojone na plasterki, grzyby, oprószamy solą. Dusimy przez kwadrans,
dodajemy posiekany czosnek, lubczyk i lekko odparowujemy.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kapustę, makaron i grzyby,
dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną
natką pietruszki.
kiedyś robiłam z suszonymi, ale ze swiezymi musi byc pyszne :)
OdpowiedzUsuń