środa, 13 września 2017

Bażant po węgiersku

Danie z kuchni węgierskiej 








Składniki

  • 2 sprawione bażanty
  • 1 kg pomidorów
  • 2 kg zielonej papryki
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka czubata papryki w proszku
  • 100 g smalcu
  • 300 g cebuli
  • sól

     

     

    Przygotowanie

      Bażanty włożyłem do garnka, zalałem wodą. Gotowałem do miękkości. Następnie oddzieliłem mięso od kości, pokroiłem na kawałki ( 40-50 g ).

    Równocześnie podrumieniłem na smalcu drobno pokrojoną cebulę, dodałem pokrojoną w krążki paprykę, pomidory, paprykę w proszku, sól, pieprz, trochę wody, dusiłem pod przykryciem. Gotowe warzywa wymieszałem z mięsem z bażanta, kilka minut razem dusiłem.
    Podałem na gorąco z wcześniej ugotowanym ryżem.

1 komentarz:

  1. Ale wypas! I od razu przypomniał mi się Dziadek (zagorzały myśliwy) i bażanty wiszące na balkonie za pióra z ogona, żeby skruszały!

    OdpowiedzUsuń