Bażant po węgiersku
Danie z kuchni węgierskiej
Składniki
-
2
sprawione bażanty
-
1 kg
pomidorów
-
2 kg
zielonej papryki
-
pół
łyżeczki mielonego pieprzu
-
1
łyżeczka czubata papryki w proszku
-
100 g smalcu
-
300 g cebuli
-
sól
Przygotowanie
Bażanty włożyłem do garnka, zalałem wodą. Gotowałem do miękkości.
Następnie oddzieliłem mięso od kości, pokroiłem na kawałki ( 40-50 g ).
Równocześnie podrumieniłem na smalcu drobno pokrojoną cebulę, dodałem
pokrojoną w krążki paprykę, pomidory, paprykę w proszku, sól, pieprz,
trochę wody, dusiłem pod przykryciem. Gotowe warzywa wymieszałem z
mięsem z bażanta, kilka minut razem dusiłem.
Podałem na gorąco z wcześniej ugotowanym ryżem.
Ale wypas! I od razu przypomniał mi się Dziadek (zagorzały myśliwy) i bażanty wiszące na balkonie za pióra z ogona, żeby skruszały!
OdpowiedzUsuń