W zasadzie to golonki miały być tak zwyczajnie zjedzone,
jednak przyszedł czas, kiedy naszła ochota na kapuśniak. Wyszedł niesamowicie
aromatyczny.
Składniki
1 duża marchewka1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
3 średniej wielkości ziemniaki
2 golonki wieprzowe pakowane próżniowo natarte przyprawami
500 g kiszonej kapusty
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
mielony kminek
sól, pieprz
Przygotowanie
Jarzyny ścieramy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, golonki,
zalewamy zimną wodą (1,5-2 l),
dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, zagotowujemy,
dodajemy odciśniętą z soku i pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę. Gotujemy
10-15 min, po czym dodajemy sok z kapusty (ilość zależna od preferencji
smakowych). Gotujemy do miękkości warzyw. Mięso wyciągamy, dzielimy na mniejsze kawałki.
Zupę doprawiamy do smaku mielonym kminkiem, solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz