Cukinia z szalotkami w zalewie octowej
Następne słoiki do spiżarni.
Czas przygotowania bez czasu pasteryzowania.
Składniki
-
2 kg cukinii
-
600 g
szalotek
-
2
szklanki octu
-
4 ząbki
czosnku
-
1
kwiatostan kopru
-
4 listki
laurowe
-
3
gałązki rozmarynu
-
3 łyżki
ziarenek czarnego i białego pieprzu
-
3
łyżeczki soli
Przygotowanie
Szalotki obrałem z łusek. Czosnek obrałem, pokroiłem w cienkie
plasterki. Ocet rozcieńczyłem 2 l wody, dodałem sól, ziarenka pieprzu i
listki laurowe, wrzuciłem szalotki i czosnek, zagotowałem.
Cukinię oczyściłem, umyłem, pokroiłem w dużą kostkę. Umyłem zioła.
Oberwałem igiełki rozmarynu i kwiatuszki kopru. Przygotowane składniki
przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików. Wlałem tyle gorącej
zalewy, aby sięgała 2 cm poniżej brzegu słoika.
Słoiki szczelnie zamknąłem. Na blachę wlałem wodę do wysokości 1 cm,
ustawiłem na niej słoiki, tak aby się nie dotykały. Blachę wstawiłem do
średnio nagrzanego piekarnika, pasteryzowałem dwie i pół godziny w
temperaturze 150 stopni C. W trakcie pasteryzowania uzupełniałem wodę,
która szybko wyparowuje z blachy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz