niedziela, 10 września 2017

Cukinia z szalotkami w zalewie octowej

Następne słoiki do spiżarni. Czas przygotowania bez czasu pasteryzowania. 








Składniki

  • 2 kg cukinii
  • 600 g szalotek
  • 2 szklanki octu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kwiatostan kopru
  • 4 listki laurowe
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki ziarenek czarnego i białego pieprzu
  • 3 łyżeczki soli

    Przygotowanie

      Szalotki obrałem z łusek. Czosnek obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki. Ocet rozcieńczyłem 2 l wody, dodałem sól, ziarenka pieprzu i listki laurowe, wrzuciłem szalotki i czosnek, zagotowałem.

    Cukinię oczyściłem, umyłem, pokroiłem w dużą kostkę. Umyłem zioła. Oberwałem igiełki rozmarynu i kwiatuszki kopru. Przygotowane składniki przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików. Wlałem tyle gorącej zalewy, aby sięgała 2 cm poniżej brzegu słoika.
    Słoiki szczelnie zamknąłem. Na blachę wlałem wodę do wysokości 1 cm, ustawiłem na niej słoiki, tak aby się nie dotykały. Blachę wstawiłem do średnio nagrzanego piekarnika, pasteryzowałem dwie i pół godziny w temperaturze 150 stopni C. W trakcie pasteryzowania uzupełniałem wodę, która szybko wyparowuje z blachy.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza