Kuchnia rosyjska. Danie dla tych, którzy lubią warzywa al dente
Składniki:
1
kg mięsa wieprzowego bez kości
1
czerwona papryka
1
żółta papryka
1
zielona papryka
cukinia
2
cebule
200 g żółtej fasolki szparagowej
brokuł
sól
2
łyżki mąki
2
łyżeczki oleju
po 1/4 łyżeczki cynamonu, rozmarynu, czarnego pieprzu i estragonu
Składniki:
Mięso umyłem, wygniotłem ręką. Fasolkę również umyłem, odciąłem końcówki. Obrałem cebule. Oczyściłem papryki z nasion.
Ugotowałem fasolkę w osolonej wodzie ok. 10 minut, wyjąłem, pokroiłem na
kawałki. Mięso, papryki, umytą cukinię i cebule pokroiłem w dużą
kostkę. Brokuł podzieliłem na różyczki.
Przygotowane składniki przełożyłem do rondla,
posoliłem. Dodałem cynamon, rozmaryn, pieprz i estragon. Całość podlałem
odrobiną wody, dusiłem pod przykryciem 15 minut.
Na patelni rozgrzałem olej. Wsypałem mąkę i zrobiłem zasmażkę. Dodałem ją do rondla z ragoût, wymieszałem i zagotowałem.
Podałem z bagietką.
Hmmm... Obczaiłam te zdjęcia (nawet w powiększeniu!), ale jako żywo żem nie dojrzała, co w tym apetycznym daniu jest ruskiego... Może dlatego, że jedyne, co jadłam (a w zasadzie piłam) z kuchni rosyjskiej - nie licząc oczywiście dań wykonanych w Polsce - to kwas chlebowy i brzozowik w Kiszyniowie. Bo w 1986 roku był jeszcze w ZSRR :-DDD
OdpowiedzUsuń