niedziela, 21 czerwca 2020

Ragoût

Kuchnia rosyjska. Danie dla tych, którzy lubią warzywa al dente 






Składniki:


  
1 kg mięsa wieprzowego bez kości 
1 czerwona papryka 
1 żółta papryka 
1 zielona papryka 
cukinia 
2 cebule 
200 g żółtej fasolki szparagowej 
brokuł 
sól 
2 łyżki mąki 
2 łyżeczki oleju 
po 1/4 łyżeczki cynamonu, rozmarynu, czarnego pieprzu i estragonu 



Składniki:


Mięso umyłem, wygniotłem ręką. Fasolkę również umyłem, odciąłem końcówki. Obrałem cebule. Oczyściłem papryki z nasion.
Ugotowałem fasolkę w osolonej wodzie ok. 10 minut, wyjąłem, pokroiłem na kawałki. Mięso, papryki, umytą cukinię i cebule pokroiłem w dużą kostkę. Brokuł podzieliłem na różyczki.



  


Przygotowane składniki przełożyłem do rondla, posoliłem. Dodałem cynamon, rozmaryn, pieprz i estragon. Całość podlałem odrobiną wody, dusiłem pod przykryciem 15 minut.
Na patelni rozgrzałem olej. Wsypałem mąkę i zrobiłem zasmażkę. Dodałem ją do rondla z ragoût, wymieszałem i zagotowałem.
Podałem z bagietką.




 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza