Te grzyby są przeurocze. Można je wykorzystywać na każdy
sposób. Śmiało mogą zastąpić mięso. Boczniaki są idealnym zamiennikiem
wieprzowiny.
Składniki:
250 g boczniaków
1 por
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
1 duży pomidor
20 g przyprawy do flaków biesiadnych
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Grzyby kroimy w paski.
Por w piórka.
Marchewki, seler, pietruszkę w kostkę.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Zalewamy wrzątkiem wymieszanym z przyprawą.
Dusimy pod przykryciem przez kwadrans.
Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda
nasienne, kroimy w paski.
Dolewamy 1
litr wrzątku, dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy
15 minut.
Pod koniec wsypujemy majeranek, mieszamy doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz