sobota, 20 czerwca 2020

Biesiadne flaczki z boczniaków



Te grzyby są przeurocze. Można je wykorzystywać na każdy sposób. Śmiało mogą zastąpić mięso. Boczniaki są idealnym zamiennikiem wieprzowiny.








Składniki:


250 g boczniaków
1 por
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
1 duży pomidor
20 g przyprawy do flaków biesiadnych
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
1 łyżeczka majeranku


Przygotowanie:


Grzyby kroimy w paski.
Por w piórka.
Marchewki, seler, pietruszkę w kostkę.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Zalewamy wrzątkiem wymieszanym z przyprawą.
Dusimy pod przykryciem przez kwadrans.
Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski.
Dolewamy 1 litr wrzątku, dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy 15 minut.
Pod koniec wsypujemy majeranek, mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz