piątek, 19 czerwca 2020

Fuczki - placki z kiszoną kapustą

Danie regionalne. Bieszczady. Kuchnia łemkowska. 







Składniki:

  
300 g kiszonej kapusty 
200 g mąki 
1 i 1/2 szklanki mleka 
sól 
pieprz 
1 łyżeczka cząbru
1 cebula 
1 jajko 



Przygotowanie:


Kapustę odcisnąłem z nadmiaru wody, posiekałem ją nożem na drobniejsze kawałki, aby nitki nie były bardzo długie.
Do misy wrzuciłem składniki na ciasto naleśnikowe, czyli: mąkę, jajko, mleko, startą na tarce cebulę,cząber, sól i pieprz. Dokładnie wymieszałem na gładką masę. Dodałem przyprawy oraz kapustę i ponownie dokładnie wymieszałem.
Na patelni rozgrzałem tłuszcz. Nakładałem łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczyłem, by nadać mu okrągły kształt. Fuczki smażyłem po 3-4 minuty z każdej strony, aż były rumiane. Wyjąłem, odłożyłem na ręcznik papierowy, aby zgubić nadmiar tłuszczu.
Podałem z czerwonym barszczem. Można ze śmietaną, sosem czosnkowym np.


  
 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza