Danie regionalne. Bieszczady. Kuchnia łemkowska.
Składniki:
300 g kiszonej kapusty
200 g mąki
1
i 1/2 szklanki mleka
sól
pieprz
1 łyżeczka cząbru
1 cebula
1
jajko
Przygotowanie:
Kapustę odcisnąłem z nadmiaru wody, posiekałem ją nożem na drobniejsze kawałki, aby nitki nie były bardzo długie.
Do misy wrzuciłem składniki na ciasto naleśnikowe, czyli: mąkę, jajko,
mleko, startą na tarce cebulę,cząber, sól i pieprz. Dokładnie wymieszałem na
gładką masę. Dodałem przyprawy oraz kapustę i ponownie dokładnie
wymieszałem.
Na patelni rozgrzałem tłuszcz. Nakładałem łyżką porcje ciasta, lekko
spłaszczyłem, by nadać mu okrągły kształt. Fuczki smażyłem po 3-4 minuty
z każdej strony, aż były rumiane. Wyjąłem, odłożyłem na ręcznik
papierowy, aby zgubić nadmiar tłuszczu.
Podałem z czerwonym barszczem. Można ze śmietaną, sosem czosnkowym np.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz