Danie regionalne. Bieszczady. Kuchnia łemkowska.
Składniki:
300 g kiszonej kapusty
200 g mąki
1
i 1/2 szklanki mleka
sól
pieprz
1 łyżeczka cząbru
1 cebula
1
jajko
Przygotowanie:
Kapustę odcisnąłem z nadmiaru wody, posiekałem ją nożem na drobniejsze kawałki, aby nitki nie były bardzo długie.
Do misy wrzuciłem składniki na ciasto naleśnikowe, czyli: mąkę, jajko,
mleko, startą na tarce cebulę,cząber, sól i pieprz. Dokładnie wymieszałem na
gładką masę. Dodałem przyprawy oraz kapustę i ponownie dokładnie
wymieszałem.
Na patelni rozgrzałem tłuszcz. Nakładałem łyżką porcje ciasta, lekko
spłaszczyłem, by nadać mu okrągły kształt. Fuczki smażyłem po 3-4 minuty
z każdej strony, aż były rumiane. Wyjąłem, odłożyłem na ręcznik
papierowy, aby zgubić nadmiar tłuszczu.
Podałem z czerwonym barszczem. Można ze śmietaną, sosem czosnkowym np.
Jaaa, robiłeś fuczki! Ja jestem z Pogórza, więc dość często je robię, ale zawsze wtedy, gdy zostanie mi UGOTOWANEJ kiszonej kapusty. Wypróbuj też taką wersję, zapewniam, że lepsze (bo surowa kiszona jest nieco zbyt twarda). Albo to może ja już mam sterany hulaszczym trybem życia żołądek...
OdpowiedzUsuń