Składniki
Farsz:250 g kapusty kiszonej
250 g pieczarek
czerwona cebula
łyżeczka masła
liść laurowy
maggi
pieprz
Mielone:
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
jajko
bułka tarta
2 ząbki czosnku
cebula
mąka
sól ,pieprz
Sos:
duża cebula
700 ml bulionu wołowego
łyżeczka masła
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżka mąki
mielona czerwona papryka
sól ,pieprz
Dodatkowo:
pęczek szczypiorku
Przygotowanie
Kapustę siekamy ,zalewamy wodą ,dodajemy liść laurowy i
dusimy do miękkości (nadmiar płynu redukujemy).
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy na maśle. Pod
koniec smażenia dodajemy kapustę i smażymy jeszcze 5 min. Do smaku doprawiamy
maggą i pieprzem.
Mięso dokładnie mieszamy z jajkiem ,przeciśniętym przez
praskę czosnkiem, posiekaną cebulą i bułką tartą (masa ma być zwarta). Do smaku
doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę dzielimy na 4 części
rozwałkowujemy ,między folią spożywczą ,mniej więcej na grubość 5 mm.
Na wierzch rozwałkowanej masy rozsmarowujemy farsz ,zawijamy
roladki i oprószamy mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej
strony.
Cebule siekamy i na niewielkiej ilości masła szklimy ją i
oprószamy mąką. Zalewamy ciepłym bulionem ,zagotowujemy razem z zielem
angielskim (później je wyławiamy). Sos miksujemy ,do smaku doprawiamy solą
,pieprzem i mieloną papryką ,wkładamy do niego roladki i dusimy na wolnym ogniu
20-25 min. Przed podaniem roladki polewamy sosem i posypujemy posiekanym
szczypiorkiem.
ale kusisz pysznosciami
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Były pyszne ,teraz ledwo się ruszam :D
Usuńtak pięknie wyglądają że aż się jeść chce; pozdrawiam;
OdpowiedzUsuńwww.magicznakuchnia.blox.pl
Dziękuję ;)
UsuńDziękuję ;)
OdpowiedzUsuń