wtorek, 10 marca 2015

Roladki z mięsa mielonego z kapustą kiszoną i pieczarkami

Mielone w innej postaci. Pyszne połączenie łopatki ,kiszonej kapusty i pieczarek uzupełnione sosem powstałym podczas duszenia.













Składniki

Farsz:
250 g kapusty kiszonej
250 g pieczarek
czerwona cebula
łyżeczka masła
liść laurowy
maggi
pieprz

Mielone:
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
jajko
bułka tarta
2 ząbki czosnku
cebula
mąka
sól ,pieprz

Sos:
duża cebula
700 ml bulionu wołowego
 łyżeczka masła
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżka mąki
mielona czerwona papryka
sól ,pieprz

Dodatkowo:
pęczek szczypiorku

Przygotowanie

 
Kapustę siekamy ,zalewamy wodą ,dodajemy liść laurowy i dusimy do miękkości (nadmiar płynu redukujemy).
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy kapustę i smażymy jeszcze 5 min. Do smaku doprawiamy maggą i pieprzem.

Mięso dokładnie mieszamy z jajkiem ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną cebulą i bułką tartą (masa ma być zwarta). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę dzielimy na 4 części rozwałkowujemy ,między folią spożywczą ,mniej więcej na grubość 5 mm.

Na wierzch rozwałkowanej masy rozsmarowujemy farsz ,zawijamy roladki i oprószamy mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony.

Cebule siekamy i na niewielkiej ilości masła szklimy ją i oprószamy mąką. Zalewamy ciepłym bulionem ,zagotowujemy razem z zielem angielskim (później je wyławiamy). Sos miksujemy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i mieloną papryką ,wkładamy do niego roladki i dusimy na wolnym ogniu 20-25 min. Przed podaniem roladki polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

5 komentarzy: