środa, 11 marca 2015

Zupa krewetkowa

Jak dla nas wymarzona zupa. Słodko-pikantna z cytrusową nutą trawy trzcinowej i imbiru.














Składniki

400 g krewetek tygrysich
2 pomidory
3 dymki
trawa cytrynowa (1 gałązka)
3 cm świeżego imbiru
mała papryczka chili
400 ml mleka kokosowego
1 L bulionu krewetkowego
4 łyżki soku z tajskiej limonki
2 łyżki sosu słodko kwaśnego
2 łyżki sosu rybnego
łyżka zielonego curry
2 łyżki oleju sezamowego
1/2 szkl ryżu jaśminowego
pęczek szczypiorku

Przygotowanie

 
Dymki siekamy ,trawę cytrynową rozgniatamy ,imbir obieramy i nacinamy ,papryczkę siekamy i podsmażamy na oleju razem z krewetkami. Zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,sok z limonki i gotujemy 20 min na wolnym ogniu od czasu zagotowania.

Ryż gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniu.
Następnie dodajemy mleko kokosowe ,sos słodko kwaśny ,pomidory (sparzone i obrane ze skórki ,pokrojone w kostkę) ,sos rybny i chwilę gotujemy (5 min). Na sam koniec dodajemy ugotowany ryż. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz