wtorek, 10 marca 2015

Chicken butter masala

Propozycja na danie z kuchni indyjskiej. To danie ma wiele wersji, ja proponuję taką, być może przypadnie do gustu.















Składniki

  • Marynata : 250 g jogurtu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka garam masala
  • Sos masala : 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szalotka
  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka garam masala
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • sól
  • pieprz
  • Ponadto : 
  • 2 filety z kurczaka (500 g)
  • 75 ml śmietany 30 %
  • puszka krojonych pomidorów

    Przygotowanie

      Marynata : jogurt, starty świeży imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, kurkumę, chili, kunim, garam masala i sok z cytryny, wszystkie składniki dokładnie wymieszałem.
    Filet kurczaka pokrojony w kostkę zamarynowałem. Odstawiłem do lodówki na godzinę. Następnie wstawiłem do bardzo gorącego piekarnika na 10 minut. Ostudziłem.
    Sos masala: wymieszałem oliwę, starty imbir, rozgnieciony czosnek, garam masala, kumin, kozieradkę i sól.
    Z pomidorów usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w grubą kostkę.
    Rozgrzałem masło, zeszkliłem cebulę i szalotkę. Pomidory szybko podsmażyłem na dużym ogniu. Przełożyłem do garnka. Kurczaka podsmażyłem partiami na maśle , dodałem przygotowany sos masala, doprawiłem solą , cukrem i pieprzem. Wszystko połączyłem w garnku , dodałem pomidory z puszki z zalewą. Dodałem koncentrat pomidorowy , śmietanę i wymieszałem. Podałem z chlebkiem naan.
  •  

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza