Propozycja na danie z kuchni indyjskiej. To danie ma wiele wersji, ja proponuję taką, być może przypadnie do gustu.
Składniki
- Marynata : 250 g jogurtu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka garam masala
- Sos masala : 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka imbiru
- szalotka
- 1 duża cebula
- 2 pomidory
- 1 łyżka garam masala
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- sól
- pieprz
- Ponadto :
- 2 filety z kurczaka (500 g)
- 75 ml śmietany 30 %
- puszka krojonych pomidorów
Przygotowanie
Marynata : jogurt, starty świeży imbir, czosnek przeciśnięty
przez praskę, kurkumę, chili, kunim, garam masala i sok z cytryny,
wszystkie składniki dokładnie wymieszałem.
Filet kurczaka pokrojony w kostkę zamarynowałem. Odstawiłem do lodówki
na godzinę. Następnie wstawiłem do bardzo gorącego piekarnika na 10
minut. Ostudziłem.
Sos masala: wymieszałem oliwę, starty imbir, rozgnieciony czosnek, garam masala, kumin, kozieradkę i sól.
Z pomidorów usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w grubą kostkę.
Rozgrzałem masło, zeszkliłem cebulę i szalotkę. Pomidory szybko
podsmażyłem na dużym ogniu. Przełożyłem do garnka. Kurczaka podsmażyłem
partiami na maśle , dodałem przygotowany sos masala, doprawiłem solą ,
cukrem i pieprzem. Wszystko połączyłem w garnku , dodałem pomidory z
puszki z zalewą. Dodałem koncentrat pomidorowy , śmietanę i
wymieszałem. Podałem z chlebkiem naan.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz