Drób ma to do siebie ,że smaczny jest ze wszystkimi innymi dodatkami. Bardzo smaczna zupa ,à la gulaszowa z mnóstwem cebuli ,papryki ,lekko pikantna z imbirowym aromatem zadowoli pożeraczy zup i w pełni usatysfakcjonuje mięsożerców.
Składniki
500 g filetów drobiowychpapryka czerwona
papryka żółta
2 marchewki
2 cebule
2 czerwone cebule
łyżeczka pasty imbirowej
2 pełne łyżki przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka ostrej papryki
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
łyżka mąki
1 l bulionu warzywnego
1/2 szklanki ryżu jaśminowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego tymianku
pęczek szczypiorku
sól ,pieprz
Przygotowanie
Ryż zalewamy wodą (objętość ryżu ma być równa objętości wody.
Wody nie solimy). Zagotowujemy ,zmniejszamy płomień i gotujemy do momentu ,aż
woda wyparuje. Pozostawiamy pod przykryciem 5 min.
Filety z kurczaka kroimy w grubą kostkę ,oprószamy przyprawą
do kurczaka ,ostrą papryką ,dodajemy pastę imbirową i podsmażamy na oliwie. Po
kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę warzywa ,dodajemy do kurczaka
,smażymy jeszcze kilka minut. Oprószamy mąką ,mieszamy ,po czym zalewamy
gorącym bulionem (cały czas mieszając). Gotujemy 20 min. Następnie dodajemy
koncentrat ,tymianek ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec do
zupy dodajemy ryż. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Ja to bardzo zupowa jestem i dlatego przepis bardzo mi się spodobał.
OdpowiedzUsuń