Pyszne ,szybkie ,aromatyczne danie. Lekko anyżowy smak w połączeniu z natką i tartym parmezanem. Jak widać nie trzeba szaleć ze składnikami by "wyczarować" coś smacznego. Warto stawiać na minimalizm w kuchni. Polecamy szczególnie makaronożercom ;)
Składniki
250 g makaronu Casarecce Siciliane (lub ulubionego)2 fenkuły
pęczek natki pietruszki
szalotka
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
łyżeczka pasty imbirowej
parmezan
sól ,pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
Odsączamy ,zostawiając 50 ml wody z gotowania makaronu.
Koper włoski kroimy w piórka ,podsmażamy na oliwie
,miksujemy razem z oliwą ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pastą
imbirową. Szalotkę kroimy w kostkę ,razem z posiekaną natką dodajemy do pesto.
Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowane pesto dodajemy do makaronu z wodą pozostałą
z jego gotowania ,podgrzewamy kilka minut. Podajemy jeszcze ciepłe ze świeżo
tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz