środa, 30 sierpnia 2017

Pierogi razowe z serem i ziemniakami



No i wiecie…pierogi zrobimy, w zasadzie wszystko mamy…ser, ziemniaki (zostały z poprzedniego obiadu), cebula, śmietana, słonina, masło i !!!! Po przyjeździe z zakupów patrzymy do szafek a tam NULL! Nie ma mąki, jest tylko gryczana, krupczatka i pszenna razowa. Plan był, więc losowanie padło na razową :D No i fajnie wyszło ;) Tylko trzeba troszkę grubsze ciasto zrobić ;) 









Składniki

Farsz:
150 g bałkańskiego sera koziego
250 g ugotowanych ziemniaków

Ciasto:
300 g mąki pszennej razowej
1 łyżka masła
200-250 ml wrzącej wody

Dodatkowo:
1 cebula
150 g wędzonej słoniny
2 łyżki słodkiej śmietany
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Ziemniaki i ser mielimy na minimalnych oczkach, doprawiamy (ewentualnie) pieprzem.

W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Następnie  rozwałkowujemy (około 2 mm), przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.
Gotujemy 3-4 min (od momentu wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku.

Podajemy okraszone z podsmażoną słoniną i posiekaną cebulą. Mieszamy ze śmietaną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz