No i wiecie…pierogi zrobimy, w zasadzie wszystko mamy…ser,
ziemniaki (zostały z poprzedniego obiadu), cebula, śmietana, słonina, masło i
!!!! Po przyjeździe z zakupów patrzymy do szafek a tam NULL! Nie ma mąki, jest tylko
gryczana, krupczatka i pszenna razowa. Plan był, więc losowanie padło na razową
:D No i fajnie wyszło ;) Tylko trzeba troszkę grubsze ciasto zrobić ;)
Składniki
Farsz:150 g bałkańskiego sera koziego
250 g ugotowanych ziemniaków
Ciasto:
300 g mąki pszennej razowej
1 łyżka masła
200-250 ml wrzącej wody
Dodatkowo:
1 cebula
150 g wędzonej słoniny
2 łyżki słodkiej śmietany
sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki i ser mielimy na minimalnych oczkach, doprawiamy
(ewentualnie) pieprzem.
W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy
pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto na jednolitą
masę.
Następnie rozwałkowujemy
(około 2 mm),
przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, na środek każdego umieszczamy farsz i
zlepiamy krawędzie.
Gotujemy 3-4 min (od momentu wypłynięcia na powierzchnię) w
osolonym wrzątku.
Podajemy okraszone z podsmażoną słoniną i posiekaną cebulą.
Mieszamy ze śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz