środa, 30 sierpnia 2017

Zapiekanka ziemniaczana

Prosta, sycąca. 







Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 250 g boczku
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do dań z ziemniaków
  • słonina

     

     

    Przygotowanie

      Ziemniaki obrałem, opłukałem, starłem na tarce o małych oczkach, lekko odcisnąłem.
    Dodałem dwie obrane cebule, starte na tej samej tarce. Masę wymieszałem z mąką, doprawiłem sola i pieprzem oraz przyprawą do dań z ziemniaków.

    Boczek pokroiłem w cienkie plasterki. Pozostałą cebulę obrałem, pokroiłem w dość grube talarki. Naczynie do zapiekanek natarłem kawałkiem słoniny, wyłożyłem plasterkami boczku. Rozłożyłem na nich masę ziemniaczano-cebulową. Wyrównałem powierzchnię, lekko ugniatając łyżką.

    Na wierzchu ułożyłem pozostałe plasterki boczku, przekładając je w kilku miejscach talarkami cebuli. Wierzch zapiekanki posmarowałem olejem. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni C. Wstawiłem zapiekankę . Piekłem, aż boczek i cebula lekko się zrumieniła.


2 komentarze:

  1. Takie zapiekanki to zdecydowanie coś dla mojej rodzinki. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Aż ciężko oderwać wzrok od monitora ;-)

    OdpowiedzUsuń