Zapiekanka ziemniaczana
Prosta, sycąca.
Składniki
-
1 kg
ziemniaków
-
3 cebule
-
250 g boczku
-
2 łyżki mąki
-
3 łyżki
oleju
-
sól
-
pieprz
-
przyprawa do dań z ziemniaków
-
słonina
Przygotowanie
Ziemniaki obrałem, opłukałem, starłem na tarce o małych oczkach, lekko odcisnąłem.
Dodałem dwie obrane cebule, starte na tej samej tarce. Masę wymieszałem z
mąką, doprawiłem sola i pieprzem oraz przyprawą do dań z ziemniaków.
Boczek pokroiłem w cienkie plasterki. Pozostałą cebulę obrałem,
pokroiłem w dość grube talarki. Naczynie do zapiekanek natarłem
kawałkiem słoniny, wyłożyłem plasterkami boczku. Rozłożyłem na nich masę
ziemniaczano-cebulową. Wyrównałem powierzchnię, lekko ugniatając łyżką.
Na wierzchu ułożyłem pozostałe plasterki boczku, przekładając je w kilku
miejscach talarkami cebuli. Wierzch zapiekanki posmarowałem olejem.
Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni C. Wstawiłem zapiekankę .
Piekłem, aż boczek i cebula lekko się zrumieniła.
Takie zapiekanki to zdecydowanie coś dla mojej rodzinki. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuńPyszności! Aż ciężko oderwać wzrok od monitora ;-)
OdpowiedzUsuń