Okra w pikantnym sosie pomidorowym
Okra, piżmian jadalny. W Polsce świeży niedostępny. Zawsze chcieliśmy spróbować. Udało się.
Składniki
-
350 g
małych strąków okry
-
sól
-
2
średnie cebule
-
2 ząbki
czosnku
-
2
zielone strąki chilli
-
350 g
pomidorów
-
2 łyżki masła klarowanego
-
pieprz
-
2 łyżki
soku cytrynowego
Przygotowanie
Strąki okry umyłem, ściereczką starłem z niej delikatny meszek. Strąki jeszcze raz umyłem, odkroiłem ogonki.
Cebule i czosnek drobno pokroiłem kostkę. Strąki chilli umyłem,
przekroiłem wzdłuż, pod bieżącą wodą oczyściłem z nasion i wewnętrznych
ścianek. Strąki drobno posiekałem.
Z pomidorów usunąłem trzpienie, sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki,
przepołowiłem, pozbawiłem pestek. Miąższ pokroiłem w kostkę.
Na patelni rozgrzałem masło. Stale mieszając usmażyłem cebulę prze 5
minut na średnim ogniu, uważając aby się nie zrumieniła. Do cebuli
dodałem czosnek, chilli, pomidory oraz okrę, dusiłem pod przykryciem dalsze 5
minut. Do smaku doprawiłem sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz