środa, 16 sierpnia 2017

Okra w pikantnym sosie pomidorowym

Okra, piżmian jadalny. W Polsce świeży niedostępny. Zawsze chcieliśmy spróbować. Udało się. 








Składniki

  • 350 g małych strąków okry
  • sól
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 zielone strąki chilli
  • 350 g pomidorów
  • 2 łyżki  masła klarowanego
  • pieprz
  • 2 łyżki soku cytrynowego

     

     

    Przygotowanie

      Strąki okry umyłem, ściereczką starłem z niej delikatny meszek. Strąki jeszcze raz umyłem, odkroiłem ogonki.

    Cebule i czosnek drobno pokroiłem kostkę. Strąki chilli umyłem, przekroiłem wzdłuż, pod bieżącą wodą oczyściłem z nasion i wewnętrznych ścianek. Strąki drobno posiekałem.

    Z pomidorów usunąłem trzpienie, sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, przepołowiłem, pozbawiłem pestek. Miąższ pokroiłem w kostkę.

    Na patelni rozgrzałem masło. Stale mieszając usmażyłem cebulę prze 5 minut na średnim ogniu, uważając aby się nie zrumieniła. Do cebuli dodałem czosnek, chilli, pomidory oraz okrę, dusiłem pod przykryciem dalsze 5 minut. Do smaku doprawiłem sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz