Kuchnia albańska ma to do siebie, że łączy wiele kultur.
Widoczne tutaj są elementy bałkańskie, greckie, tureckie czy też włoskie. Może
to i bezpieczniejsze rozwiązanie, dla nas Europejczyków. Jednak widoczne,
jeszcze, jest gotowanie z tego co pod ręką. Ostatki dyktatorstwa jeszcze czuje
się, więc warto jak najprędzej udać się do Albanii.
Składniki
250 g makaronu spaghetti2 jajka
200 g białego sera
120 ml mleka
1łyżka startego sera (u nas parmezan)
sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku około 15 min. Odcedzamy.
Jajka, mleko i ser dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy
solą i pieprzem.
Do całości wrzucamy makaron, mieszamy i wykładamy do
wysmarowanej masłem, okrągłej blaszki.
Posypujemy startym serem, na ten przykład parmezanem jak w
naszym przypadku.
Całość zapiekamy 30 min w temp. 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz