niedziela, 13 sierpnia 2017

Spaghetti casserole



Kuchnia albańska ma to do siebie, że łączy wiele kultur. Widoczne tutaj są elementy bałkańskie, greckie, tureckie czy też włoskie. Może to i bezpieczniejsze rozwiązanie, dla nas Europejczyków. Jednak widoczne, jeszcze, jest gotowanie z tego co pod ręką. Ostatki dyktatorstwa jeszcze czuje się, więc warto jak najprędzej udać się do Albanii.








Składniki

250 g makaronu spaghetti
2 jajka
200 g białego sera
120 ml mleka
1łyżka startego sera (u nas parmezan)
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku około 15 min. Odcedzamy.
Jajka, mleko i ser dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Do całości wrzucamy makaron, mieszamy i wykładamy do wysmarowanej masłem, okrągłej blaszki.
Posypujemy startym serem, na ten przykład parmezanem jak w naszym przypadku.

Całość zapiekamy 30 min w temp. 180°C.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz