niedziela, 13 sierpnia 2017

Pikle z okry

Mało znane i trudno dostępne warzywo w Polsce. Jak widzieć będziecie, bierzcie tonami.








Składniki

  • 500 g okry
  • kilka ząbków czosnku
  • Zalewa : 3 szklanki octu jabłkowego
  • 1 szklanka wody
  • płatki chilli
  • nasiona kopru włoskiego
  • nasiona gorczycy
  • 1 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru

     

     

    Przygotowanie

     
    Okrę dokładnie umyłem, odciąłem końcówki.

    Zalewa : połączyłem 3 szklanki octu jabłkowego, szklankę wody, płatki chilli, nasiona kopru włoskiego i gorczycy, półtora łyżki soli, 1 łyżkę cukru.

    Okrę włożyłem do słoików, zalałem marynatą. Do każdego słoika dodałem ząbek czosnku.

    Po trzech dniach pikle można konsumować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz