Pikle z okry
Mało znane i trudno dostępne warzywo w Polsce. Jak widzieć będziecie, bierzcie tonami.
Składniki
-
500 g okry
-
kilka
ząbków czosnku
-
Zalewa :
3 szklanki octu jabłkowego
-
1
szklanka wody
-
płatki
chilli
-
nasiona
kopru włoskiego
-
nasiona
gorczycy
-
1 1/2
łyżki soli
-
1 łyżka
cukru
Przygotowanie
Okrę dokładnie umyłem, odciąłem końcówki.
Zalewa : połączyłem 3 szklanki octu jabłkowego, szklankę wody, płatki
chilli, nasiona kopru włoskiego i gorczycy, półtora łyżki soli, 1 łyżkę
cukru.
Okrę włożyłem do słoików, zalałem marynatą. Do każdego słoika dodałem ząbek czosnku.
Po trzech dniach pikle można konsumować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz