Takie mega soczyste, prosto z grilla zjedliśmy na plaży w
Durres. Normalnie rozpływały się w ustach. W zasadzie były grillowanie, ale
można przyrządzić je w piekarniku. Dzisiaj zrobiliśmy takie, jak w tym barze…mini
„kofciki”…wprawdzie nie z frytkami i surówką, a z ziemniakami i sałatą ze
śmietaną. Wyżera! Na marginesie, często podają je z solą wymieszaną z chili.
Składniki
500 g mięsa wołowego1 łyżka mąki
majeranek
ostra papryka w proszku
olej
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso mielimy (ważne by było chude, typu ligawa lub
polędwica).
Do mięsa dodajemy do smaku soli, pieprzu, majeranku, ostrej
papryki i mąkę. Wszystko dokładnie łączymy, formujemy kotlety w kształcie
paluszków (choć my jedliśmy okrągłe), układamy na papier do pieczenia i
spryskujemy olejem.
Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz