Nie tylko różyczki mogą być jadalne, wszak bardzo lubimy.
Produkt wykorzystany na 100 %. Głąb można zetrzeć na grubych oczkach, powstaną
pyszne placki ;)
A tu liście…mega <3
Składniki
liście z jednego dużego kalafiora100 g słoniny
1 łyżka masła
chili
pieczywo
sól, pieprz
Przygotowanie
Liście kalafiora płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy
wodą (1,5 l),
dodajemy masło i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i blendujemy.
Podgrzewamy.
Słoninę kroimy na cienkie plasterki i na wolnym ogniu
prażymy.
Zupę do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Kiedyś gdzieś słyszałam, że liście kalafiora są znacznie bardziej wartościowe, niż same różyczki. Myślę, że większość ludzi traktuje te liście jako odpad, coś niepotrzebnego, nie wiedząc,że je również można zjeść. Często w marketach to widać, jak jest promocja na kalafiory, to w skrzynkach pełno jest liści, których ludzie nawet nie chcą ze sobą wziąć kupując kalafiora. Zdaje się, że nasza edukacja jest na bardzo niskim poziomie :-) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń