Moi drodzy, z przykrością muszę Was poinformować, że jest to ostatni przepis dodany na stronę R'n'G Kitchen. Złożyło się na to wiele czynników. Jedne dość banalne inne bardzo poważne. Wybrałem ten dzień, ponieważ jutro jest ostatni dzień roku, a przede mną jeszcze wiele do zrobienia. Gołąbki popełnione dzisiaj, smakują wybornie, pieczarki nadały im cudownego, grzybowego charakteru. Oczywiście bez sosu pomidorowego nie mogło się obyć. Tak więc łapcie ten ostatni przepis, naskrobany w starym 2023 roku i niecierpliwie czekajcie na nowe. Mam jeszcze czym się z Wami dzielić...właśnie piekę miodownik ;) będą i śledzie po kaszubsku...i takie tam ;)
W Nowym Roku, życzę wam samych dobrych i najlepszych chwil. W Sylwestra zaś, szampańskiej zabawy do białego rana, bez kaca i moralniaka ;)
Do zobaczenia już za rok ;) Arek Gie
Składniki:
1 kapusta gołąbkowa
200 g ryżu
800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
400 g pieczarek
1 cebula
5 łyżek oleju
5 łyżek posiekanego koperku
200 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy, myjemy i odkładamy.
Następnie wycinamy głąb i lekko sparzamy we wrzątku. Liście zdejmujemy, studzimy i usuwamy zgrubiałą część.
Ryż gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy i studzimy.
Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie.
Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mięso mieszamy z ryżem, pieczarkami, koperkiem i cebulą.
Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki.
Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i pieczemy (pod przykryciem) 40-50 min w temperaturze 180°C.
Podajemy z ulubionym sosem.
Dawno nie robiłam gołąbków,a z pieczarkami nie robiłam wcale ale skutecznie mnie zaciekawiłeś. Podczas kolejnego szykowania tego dania dodam ten składnik. Będę czekać na kolejne pomysł i czerpiąc z nich garściami 🙂
OdpowiedzUsuńRadości i spokoju w tym Nowym Roku życzę 🥳🎊🌟
Szczęśliwego Nowego Roku 😘
UsuńBardzo smakowite gołąbki. Dostałam od koleżanek z pracy łatwy sposób na kapustę. Otóż już jej nie gotuję. Wkladam do mikrofalówki, a liście same odchodzą. Arku życzę szczęśliwego Nowego Roku 2024 🍾🍾💗
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu. Szczęśliwego Nowego Roku 🥂🍾🎊🍹🎉
Usuń